Kayseri Nuh Naci Yazgan Üniversitesi’nde 12-13 Eylül 2024 günlerinde düzenlenen 11. Uluslararası “Kerpiç24” Konferansı'nın ardından Zile Mahallemizdeki "Kerpiçhanem” uygulama alanı ziyaret edilerek yapılan çalışmalar yerinde görüp incelendi.
Zile Mahallemizde düzenlenen doğal kerpiç ve yeni nesil kerpiç dökümü ve kerpiç ev yapımı etkinliğine; AK Parti Kayseri Milletvekilimiz Sayın Ayşe Böhürler, Develi Kaymakamımız Yusuf Turan, Belediye Başkanımız Adem Şengül, UNESCO Türkiye Bilimsel Üyesi ve Konferans Başkanı Prof. Dr. Bilge Işık, NNY Üniversitesi Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı Bölümü Başkan Yardımcısı ve Proje yürütücüsü Dr. Öğretim Üyesi Gözde Kuzu Dinçbaş, kongreye sunulan 35 tebliğin sahipleri, NNY Üniversitesi öğrencileri, Kayseri Büyükşehir ve Develi Belediyesi ilgili birim müdürleri katıldı.
Etkinliklere katılarak UNESCO temsilcisi, öğrenciler ve akademisyenlerle doğal kerpiç yapan AK Parti Kayseri Milletvekilimiz Ayşe Böhürler, etkinlik sonrası yaptığı açıklamada; “Özellikle deprem ülkesi olan ülkemizde geleneksel mimarinin ve tekniklerinin yaşatılması büyük önem arz etmektedir. Bu teknikleri yaşatan akademisyenlerimize, NNY Üniversitemizin öğretim üyeleri ve öğrencilerine, Develi Belediyemize ve emeği geçen, katkısı olan herkese teşekkür ediyorum bu çalışmaları yerinde incelemek isteyen herkesi de Develi’deki Zile Mahallesine davet ediyorum” dedi.
Develi Kaymakamı Yusuf Turan; “Uluslararası Kerpiç24 Kongresinin uygulama alanının Develi İlçemiz Zile Mahallesinde yapılmasından büyük memnuniyet duydum. Kerpiç kongresi ile de unutulmaya yüz tutan değerlerimizin yaşatılmasına katkı sağlandığına inanıyorum” dedi.
Belediye Başkanımız Adem Şengül kerpiç yapıları, doğal güzellikleri ile Zile Mahallemizin yeni bir destinasyon alanı olabileceğine dikkat çekerek “Zile’nin ve İlçemizin tanıtımına Uluslararası Kerpiç24 Kongresinin büyük katkısı olduğuna inanıyorum. Bu organizasyon dan dolayı NNY Üniversitesi yetkililerine de teşekkür ediyorum” açıklamalarında bulundu.
Kerpiç yapı uygulama alanı olarak alanı tahsis eden ve bütün masraflarını özkaynakları ile karşılayan Aydan Özkan da konuşmasında; “Develi İlçesi Zile Mahallesinde doğal kerpiç ile inşa edilen yapıda, Zile toprağı ve saman kullanılarak bir gün mayalandıktan sonra 50x20x15 cm ebatlarında ahşap kalıplar kullanılarak 15 günde imal edilen 3500 kerpiç ile 18x6 metre ebadında 110 metrekare Kerpiçhanem isimli 1 nolu uygulama konağı 25 günde tamamlanmıştır ve konağımızın kapıları herkese açıktır” dedi.
Kerpiç uygulamaları sonrası akademisyenler ve öğrenciler Zile Mahallesindeki envanteri çıkartılan 127 kerpiç evde incelemelerde bulundular.